مواد ترمیمی
لوازم و ابزار ترمیمی

امروزه از انواع ترکیبات لاینر و بیس به عنوان اجزای کلیدی در فرآیندهای ترمیمی دندان و پروتز درمانی استفاده میگردد. به همین جهت تکنولوژی ساخت این مواد روز به روز در حال توسعه بوده و کمپانیهای مطرح دندانپزشکی بر سر تهیه بهترین فرمولاسیون بیس و لاینر با یکدیگر به رقابت میپردازند. در این مقاله قصد داریم راهنمای جامعی در خصوص انواع بیس و لاینر موجود در دندانپزشکی ارائه نموده و کاربردهای بالینی هر یک را به شما معرفی کنیم.
فهرست مطالب
Toggleهمانطور که میدانید گاهی اوقات پوسیدگی و تخریب دندان بیمار به قدری شدید است که نمیتوان آن را به شکل معمول و رایج پر کرد و یا به خاطر عمق بالای خرابی عصب و لثه به گرما و سرما حساس شدهاند. به این ترتیب در این مواقع باید از درمانهای دیگری نظیر کف بندی یا بیس و لاینر دندان به منظور رفع مشکل بیمار کمک گرفت.
در کف بندی از مواد عایق برای زیر دندانها استفاده میشود تا مانع از حساسیت آنها به گرما و سرما گردد. مهمترین ویژگی این مواد ترمیمی، عایق بودن آنها است و معمولا زمانی مورد استفاده قرار میگیرند که میزان پوسیدگی بسیار زیاد بوده و عمق حفره به قدری زیاد بوده که به نزدیکی عصب دندان رسیده است. در این شرایط اگر از مواد ترمیمی برای زیر دندان استفاده نشود، پس از انجام درمان بیمار با درد و حساسیتهای زیاد و آزاردهندهای روبرو خواهد شد.
در کف بندی دندان روال کار به این صورت است که ابتدا دندانپزشک قبل از پرکردن حفره ایجاد شده با مواد ترمیمی دیگر نظیر آمالگام و کامپوزیت، در کف حفره و سطح پایینی خرابی دندان مواد کف بندی شامل بیس، لاینر و وارنیش را قرار میدهد. به این ترتیب بیس و لاینر یک لایه محافظتی برای دندان در برابر عوامل مختلف نظیر نیرو، گرما و سرما ایجاد میکند.
برای خرید انواع بیس و لاینر دندانپزشکی از فروشگاه اینترنتی مواد دندانپزشکی دنتیوا کلیک کنید.
میدانیم که مواد به کار رفته در فرآیندهای ترمیمی دندانپزشکی اغلب درجاتی از سمیت را دارا بوده و به همین جهت ممکن است مصرف آنها موجب التهاب پالپ دندان گردد. مطالعات اخیر نشان داده است که عوارض و واکنشهای منفی پالپ دندان ناشی از ورود باکتریها و توکسینهای آنها به منطقه عاج (دنتین) دندان بوده و ممکن است به التهاب و در نهایت نکروز پالپ دندان بیانجامد. از همین رو، دندانپزشکان بر آنند که به شیوههای مختلف مانع از نشت توکسینها به فضای دنتین یا عاج دندان گردیده و به این ترتیب اقدام به برطرف سازی یا کاستن از حساسیت بعد از عمل نمایند.
گفته میشود که پوسیدگیهای ثانویه، تغییر رنگ و ایجاد گپ/شکستگیهای مارژینال جزو علل اصلی شکست ترمیمهای دندانی به شمار میآیند. تمامی این عوارض در فصل مشترک ماده ترمیمی با محل آماده سازی حفره دندانی رخ داده و بنابراین تقویت میزان سیل (seal) شدن در این فصل مشترک موجب کاهش نیاز به ترمیم مجدد میگردد.
یکی از روشهایی که از طریق آن میتوان اثرات سوء نشت مواد به دنتین را کاهش داد، پیشگیری از ایجاد حفرات دندانی با استفاده از مواد ترمیمی واسطه است. این مواد در حد فاصل بین ماده ترمیمی اصلی و عاج دندان قرار گرفته و کارکرد اصلی آنها محافظت از پالپ دندانهاست. لاینرها، بیسها و وارنیشها به این دسته از مواد تعلق دارند. در ادامه به توضیح بیشتر در خصوص بیس و لاینر و کاربرد انواع آن در دندانپزشکی میپردازیم.
برای کف بندی دندان دندانپزشک باید مراحل زیر را انجام دهد، البته گاهی به اقدامات جانبی نیز نیاز است که دندانپزشک در حین مراحل انجام کف بندی از آنها کمک میگیرد. مراحل کف بندی دندان به شرح زیر است:
راهنمای خرید انواع کمپرسور دندانپزشکی را در این مقاله از سایت دنتیوا مطالعه کنید.
لاینر مادهای است که معمولاً به صورت یک لایه نازک (معمولاً با ضخامتی در حدود ۵/۰ میلیمتر) بر روی عاج دندان اکسپوز شده در داخل آماده سازی حفره دندانی قرار میگیرد. کارکرد لاینر عبارت است از سیل کردن، محافظت از پالپ دندان و ایجاد عایق حرارتی و نیز تحریک ساخت عاج ثالثیه (Tertiary). این مواد فاقد سختی و استحکام کافی برای به کارگیری در حفرههای عمیق بوده و کاربرد آنها در ایجاد عایق حرارتی در مقایسه با بیسها محدود است. انواع وارنیشها، کلسیم هیدروکسید، گلاس آیونومرها و رزینها همگی میتوانند به عنوان لاینر در انجام ترمیمهای دندانی به کار رود.
آیا با روش کار وارنیش در دندان پزشکی آشنا هستید؟
برای کسب اطلاعات جامع و کاربردی درباره باندینگ میتوانید مقالهی باندینگ در دندانپزشکی را در مجله دنتیوا مطالعه فرمایید.
ترکیبات بیس نیز معمولاً در کف حفره دندان به صورت یک لایه ضخیم قرار میگیرند. بیسها را میتوان به عنوان جایگزین ماده ترمیمی برای عاجهایی که بر اثر پوسیدگی و یا به دنبال آماده سازی حفره خارج شده اند به حساب آورد. هدف از به کارگیری این مواد محافظت از پالپ دندان از طریق ایجاد عایق حرارتی و جذب نیروهای سایشی یا اکلوزال است. از بیس همچنین میتوان در ترمیمهای غیرمستقیم با اینلی طلا یا کامپوزیت در نواحی آندرکات نیز بهره جست. بیسها به عنوان یک مانع مؤثر در برابر آسیبهای شیمیایی، آسیبهای حرارتی و نیز نیروهای وارد شده به دندان در حین انجام فرآیند ترمیم عمل مینمایند. علاوه بر آن، دندانپزشک میتواند شکل و کانتور این مواد را پس از قرار گرفتن آنها در حفره تغییر دهد. برخی از پرکاربردترین مواد به کار رفته به عنوان بیس عبارتند از:
دقت داشته باشید که وارنیشها و کلسیم هیدروکسید در این تقسیم بندی جایی ندارند. در حقیقت، این مواد را نمیتوان به عنوان بیس در انجام اقدامات ترمیمی به کار برد.
سخن آخر
در این مطلب در خصوص انواع بیس و لاینر اطلاعات جامعی را به شما ارائه دادیم. بیسها و لاینرهای دندانپزشکی عمدتاً به منظور پیشگیری از تخریب پالپ دندان به دنبال سمیت مواد ترمیمی به کار برده میشوند. در حقیقت این مواد بین حفره دندان و مواد ترمیمی فشرده (ساندویچ) میشوند و به همین جهت به آنها نام مواد واسطه اطلاق میگردد. اگرچه کارکرد عمده این مواد در محافظت از پالپ دندانها مطرح است، هر یک بسته به خصوصیات ماده ترمیمی به روشهای مختلفی اثرات خود را اعمال مینمایند. در نهایت دقت داشته باشید که برای انتخاب از بین گزینههای متعدد موجود در بازار بایستی فاکتورهای بسیاری از قبیل نوع کارکرد و شیوه استفاده از این مواد، فرمولاسیون به کار رفته توسط کمپانی سازنده و ترجیحات بیمار را همواره مد نظر داشته باشید.
تیم دنتیوا با ارائه خدمات نوآورانه و عرضه کالاهای باکیفیت و با اصالت در حوزه مواد و تجهیزات دندانپزشکی در کنار شماست. مشاهده همه نوشته های دنتیوا | فروشگاه مواد و تجهیزات دندانپزشکی