آمالگام دندان نوعی از مواد ترمیمی دندانپزشکی است و اکثر افراد به واسطه رنگ نقره‌ای که دارد این ماده را می‌شناسند. این ماده به علت مقاومت بالا و قیمت مناسب محبوبیت زیادی هم در میان دندانپزشکان و هم در میان بیماران دارد. آمالگام دو نوع رایج کپسولی و پودری دارد که در ادامه این مقاله از فروشگاه مواد دندانپزشکی دنتیوا به بررسی کامل آن‌ها می‌پردازیم.

انواع آمالگام از نظر شکل ارائه در بازار

آمالگام‌هایی که در بازار وجود دارد اصولا در دو شکل کپسولی و پودری به دست مصرف‌کنندگان می‌رسند که دندانپزشک بسته به نیاز خود می‌تواند دست به انتخاب بزند.

آمالگام کپسولی

آمالگام کپسولی به‌صورت کپسول‌های آماده مصرف در بازار وجود دارد. محتوی این کپسول شامل پودر آمالگام( آلیاژی از فلزات نقره، مس و قلع ) و مقدار دقیقی از جیوه است که به‌ طور دقیق میزان مشخصی از این مواد را در خود جای می‌دهند. این کپسول‌ها در دستگاه آمالگاماتور قرار گرفته و مخلوط می‌شوند.

آمالگام کپسولی در اندازه‌های مختلف (معمولاً یک سطحی، دو سطحی و سه سطحی) ارائه می‌شود که هر کدام برای ترمیم خاصی مناسب هستند:

  • کپسول‌های کوچک برای ترمیم‌های کوچک‌تر (یک سطحی).
  • کپسول‌های بزرگ‌تر برای ترمیم‌های گسترده‌تر (دو یا سه سطحی).

آمالگام پودری

این نوع از آمالگام به‌صورت پودر یا ذرات ریز فلزی عرضه می‌شود. آمالگام پودری باید با دست یا دستگاه آمالگاماتور با جیوه مخلوط شود تا خمیر آمالگام به دست آید و در نهایت مورداستفاده قرار بگیرد. آمالگام پودری معمولاً در بسته‌بندی‌های مختلف با وزن‌های متنوع ارائه می‌شود و باید با جیوه در نسبت‌های مشخص مخلوط شود.

حالا که با ویژگی‌های آمالگام کپسولی و  آمالگام پودری آشنا شدیم باید به این سوال پاسخ دهیم که کدام یک از انواع آمالگام برای استفاده مناسب‌تر است.

آمالگام کپسولی بهتر است یا آمالگام پودری؟

برای پاسخ به این سوال ویژگی‌های آمالگام کپسولی و آمالگام پودری را  در جدول زیر با یکدیگر مقایسه می‌کنیم.

 

ویژگی

آمالگام کپسولی

آمالگام پودری

هزینه

به دلیل آماده‌سازی در کارخانه گران‌تر است.

به دلیل آماده‌سازی دستی ارزان‌تر است.

سرعت آماده‌سازی

بسیار سریع

بسته به تجربه دندانپزشک دارد؛ اما نسبت به آمالگام کپسولی بیشتر زمان می‌برد

ایمنی

بالا

به علت امکان تماس با جیوه می‌تواند خطرناک باشد.

میزان دقت

ترکیبات از قبل در کپسول موجود است و نیازی به دخالت انسان ندارد.

میزان دقت ترکیبات وابسته به مهارت دندانپزشک است.

خطر آلودگی محیطی

کم( چون جیوه درون کپسول است)

زیاد (احتمال نشت جیوه هنگام مخلوط‌سازی)

میزان هدررفتن مواد

کم

در حین آماده‌سازی دستی میزان هدر رفت مواد بیشتر است.

مدت‌زمان نگهداری

به علت بسته‌بندی ضدمیکروبی ماندگاری زیادی دارد.

در شرایط محیطی نادرست ماندگاری آن کم می‌شود.

میزان آسیب به محیط‌ زیست

جیوه کمتری را به محیط زیست وارد می‌کند و خطر کمتری دارد.

خطر بیشتری برای آلودگی محیط‌زیست دارد.

 

در نهایت دندانپزشک بسته به نیازی که دارد می‌تواند یکی از این دو نوع آمالگام را انتخاب کند. آمالگام کپسولی به دلیل سهولت استفاده، ایمنی بالا، و ترکیب دقیق، برای کلینیک‌های مدرن و پرکار مناسب‌تر است.

آمالگام پودری برای دندانپزشکانی که به کنترل ترکیب علاقه دارند و در کلینیک‌های کوچک‌تر فعالیت می‌کنند گزینه اقتصادی‌تری است، اما به مهارت و زمان بیشتری نیاز دارد.

انواع آمالگام بر اساس نسبت ترکیبات سازنده

اگر بخواهیم آمالگام‌ها را از نظر ترکیبات با یکدیگر مقایسه کنیم، آن‌ها در دو گروه آمالگام کم مس و آمالگام پر مس جای می‌گیرند.

1. آمالگام کم مس (Low-Copper Amalgam)

قدیمی‌ترین نوع آمالگام موجود، آمالگام با مس کم است. این نوع آمالگام به علت کم‌تربودن میزان مس، مقاومت کمتری در برابر خوردگی و فشار دارد به همین دلیل  مستعد ایجاد پدیده “creep” (تغییر شکل تدریجی تحت‌فشار)است.

این نوع آمالگام در گذشته بیشتر مورد استفاده قرار می‌گرفت، اما امروزه به‌ندرت استفاده می‌شود؛ چراکه آمالگام با مس کم، دوام کمتری نسبت به آمالگام با مس بالا دارد

ترکیبات:

  • حدود 65-70% نقره
  • حدود 25-30% قلع
  • کمتر از 6% مس
  • ممکن است حاوی مقدار کمی روی (Zinc) باشد.

در حال حاضر اکثر شرکت‌های تولیدکننده آمالگام، تولید آمالگام کم مس را متوقف کرده‌اند و تمرکز خود را بر آمالگام‌های پر مس یا مواد جایگزین مانند کامپوزیت‌ها گذاشته‌اند.

اگر هنوز آمالگام کم‌مس را برای کاربرد خاصی نیاز دارید، پیشنهاد می‌کنیم که مستقیماً با نمایندگان رسمی برندها تماس بگیرید تا اطلاعات به‌روزتر را دریافت کنید.

2. آمالگام پر مس (High-Copper Amalgam)

آمالگام پر مس مقاومت بیشتری در برابر خوردگی و فشار دارد و به علت داشتن مس بالا تغییر شکل بسیار کمتری نسبت به آمالگام کم مس خواهد داشت.

دوام و طول عمر آمالگام پر مس بالاتر از نمونه کم مس است و برای استفاده در ترمیم‌های دائمی گزینه‌ی بسیار مناسبی است. همچنین سطح آمالگام پر مس صاف‌تر است و با گذر زمان مقاومت بیشتری در برابر سایش دارد.

در حال حاضر رایج‌ترین نوع آمالگام مورد استفاده در دندانپزشکی آمالگام پر مس است.

ترکیبات:

  • حدود 40-60% نقره
  • حدود 20-30% قلع
  • 13-30% مس
  • گاهی حاوی روی (Zinc) به‌عنوان عامل ضد اکسیداسیون.

دنتیوا به شما توصیه می‌کند که اگر به دنبال آمالگام با مس بالا هستید از برندهایی مانند: سینالوکس، دیبالوی، SDI یا سپهر آمالگام استفاده کنید. میزان مسی که در این برندهای تولیدکننده آمالگام به کار رفته است بیشتر از20% است.

انواع آمالگام از نظر ساختار ذرات

آمالگام‌ها از نظر ساختار ذرات به دو نوع اصلی کروی (Spherical) و ادمیکس (Admixed) تقسیم می‌شوند. این تفاوت بر اساس شکل و ترکیب ذرات آلیاژ آمالگام است که بر ویژگی‌های فیزیکی و کارایی آن تأثیر می‌گذارد.

1. آمالگام کروی (Spherical Amalgam)

ذرات آلیاژ در آمالگام کروی به شکل کروی یا دانه‌ای هستند و به دلیل نسبت سطح به حجم کمتری که دارند مقدار جیوه کمتری برای تولید آمالگام مصرف شود.

این آمالگام سریع‌ مخلوط می‌شود و در مدت‌زمان کوتاهی آماده استفاده است. همچنین آمالگام کروی نرم‌تر و روان‌تر است و قابلیت تراکم بالاتری دارد.

این آمالگام برای ترمیم‌های بزرگ و نواحی‌ای که نیاز به استحکام بالا دارند،(به‌خصوص برای نواحی که دسترس سخت‌تری دارند، مانند حفره‌های عمیق) مناسب‌تر است.

در کنار این مزایا، آمالگام کروی معایبی هم دارد مثلا:

  • قابلیت کنترل کمتر هنگام فرم‌دهی.
  • ممکن است هنگام استفاده در نواحی کم‌عمق و نزدیک به دندان‌های مجاور بیش‌ از حد روان باشد و کار را برای دندانپزشک مشکل کند.

2. آمالگام ادمیکس (Admixed Amalgam)

آمالگام ادمیکس ترکیبی از ذرات آلیاژ کروی و غیرکروی (Lathe-cut) است و نسبت سطح به حجم بیشتری دارد، بنابراین به جیوه بیشتری نیاز دارد.

ذرات غیرکروی لبه‌های تیزتری دارند و در حین متراکم‌سازی (Condensation) نیاز به فشار بیشتری برای کنار هم قرارگرفتن دارند؛ بنابراین برای اینکه ذرات به‌خوبی به هم بچسبند و تمام حفره پر شود، دندانپزشک باید نیروی بیشتری وارد کند.

این کار به زمان و تلاش بیشتری در مقایسه با آمالگام کروی نیاز دارد؛ اما در هنگام فرم‌دهی دندانپزشک کنترل بیشتری روی مواد خواهد داشت.

آمالگام ادمیکس برای ترمیم‌های کوچک و نواحی‌ که نیاز به فرم دقیق‌تری دارند، مناسب‌تر است و می‌توان برای ترمیم اکثر حفره‌ها از آن استفاده کرد. از دیگر مزایای این نوع آمالگام می‌توان به این نکته اشاره کرد که پس از سخت‌شدن، سطح نهایی به کمک این نوع آمالگام صیقلی‌تر است.

نکات کلیدی برای انتخاب آمالگام مناسب

انتخاب نوع آمالگام بستگی به عوامل مختلفی دارد که باید در نظر گرفته شوند. در این بخش، به نکاتی اشاره می‌کنیم که به دندانپزشکان و بیماران کمک می‌کند تا انتخاب دقیق‌تری داشته باشند:

  1. نوع ترمیم:
    برای ترمیم‌های دائم، آمالگام پر مس بهتر است؛ چون دوام بیشتری دارد. برای ترمیم‌های موقتی، شاید بتوان گفت که آمالگام کم مس مناسب‌تر است.
  2. شرایط محیطی:
    اگر زمان محدود دارید، آمالگام کپسولی سریع‌تر آماده می‌شود. آمالگام پودری به زمان بیشتری نیاز دارد.
  3. مهارت دندانپزشک:
    دندانپزشکان باتجربه می‌توانند با آمالگام پودری کار کنند، درحالی‌که برای استفاده آسان‌تر، آمالگام کپسولی مناسب‌تر است.
  4. سایز و موقعیت ترمیم:
    برای ترمیم‌های بزرگ، آمالگام کروی انتخاب بهتری است. برای ترمیم‌های دقیق‌تر، آمالگام ادمیکس مناسب‌تر است.
  5. هزینه و بودجه:
    آمالگام کپسولی معمولاً گران‌تر است، اما راحت‌تر استفاده می‌شود. آمالگام پودری ارزان‌تر است ولی نیاز به دقت بیشتر دارد.
  6. ایمنی و محیط زیست:
    آمالگام کپسولی برای کاهش خطرات جیوه و نشت آن ایمن‌تر است.

خرید اینترنتی آمالگام

اگر به دنبال بهترین نوع آمالگام در بازار هستید می‌توانید به سایت مواد دندانپزشکی دنتیوا مراجعه کنید. همکاران ما در فروشگاه اینترنتی دنتیوا مجموعه‌ای وسیع از بهترین انواع آمالگام را موجود کرده‌اند. شما می‌توانید در سریع‌ترین زمان‌ ممکن سفارش خود را تحویل بگیری. در ضمن تمامی محصولات ترمیمی مانند فیشور سیلانت، کامپوزیت، بلیچینگ هوم و آفیس، باندینگ، اسید اچ و … در سایت دنتیوا ضمانت اصالت دارند و خبری از محصول نامرغوب نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *