هنگامی که غذا می‌خوریم باقی‌مانده غذا در شیارهای بین‌دندانی باقی می‌ماند که در نتیجه می‌توانند موجب پوسیدگی دندان‌ها شوند. هرچقدر هم که با دقت مسواک بزنیم در نهایت دو سطح از پنج سطح دندان تمیز نخواهد شد. اگر شما نگران سلامت دندان‌های خود هستید اما نمی‌دانید که نحوه صحیح نخ دندان کشیدن به چه شکل است، خواندن این مقاله را از دست ندهید. در این مقاله از سایت مواد دندانپزشکی دنتیوا به آموزش نحوه نخ دندان‌ کشیدن خواهیم پرداخت تا هرگونه سؤالی در این مورد دارید را پاسخ دهیم.

چطور نخ دندان بکشیم؟

برای اینکه از تمیزی دندان‌ها اطمینان داشته باشیم باید شیوه صحیح نخ دندان کشیدن را تمرین کنیم. این کار پیچیدگی خاص و عجیبی ندارد و فقط با چند بار تکرار می‌توانید به بهترین شکل ممکن دندان‌هایتان را نخ دندان بکشید.  آماده‌اید شروع کنیم؟

نخ دندان را آماده کنید:

انواع متفاوتی از نخ دندان در بازار وجود دارد، شما می‌توانید نخ دندان موردنظر خود را از سایت مواد و تجهیزات دندانپزشکی دنتیوا خریداری کنید. برای شروع بهتر است که چیزی حدود ۴۰ الی ۵۰ سانتی‌متر نخ دندان را جدا کنید. می‌توانید نخ را با دو انگشت اشاره و شصت نگه دارید و هم می‌توانید نخ را دور انگشت اشاره بپیچید و به کمک انگشت شصت روی نخ دندان مسلط شوید.

مقدار نخی که میان دو انگشت اشاره شما باقی می‌ماند باید چیزی حدود ۵ سانتی‌متر باشد. هرچقدر که طول نخی که بین انگشت‌های شماست کمتر باشد، تسلط شما روی نخ بیشتر خواهد بود.

نکته: حتما قبل از نخ دندان کشیدن، دست‌هایتان را بشویید تا  آلودگی از دست‌ها به دهان منتقل نشود.

نحوه صحیح نخ دندان کشیدن

شروع به کار کنید:

برای شروع در نظر بگیرید که هر شیار بین‌دندانی مرز مشترک با دو دندان متفاوت دارد؛ بنابراین باید نخ دندان را به‌صورت اره‌ای به سمت راست و چپ شیار منحرف کنیم و فقط نخ دندان را بالا و پایین نکنیم.

نخ دندان را با ملایمت به بالاترین سطح دندان ببرید و کمی خم کنید تا نخ دندان فرمی شبیه به C بگیرد سپس به‌آرامی آن را پایین آورید.

برای هر شیار این حرکت را چند مرتبه تکرار کنید تا از تمیزی آن دندان مطمئن شوید. پس از اتمام هر دندان، ممکن است نخ دندان شما فرسوده یا آلوده باشد که نشان‌دهنده این است که شما فرایند نخ دندان کشیدن را صحیح انجام داده‌اید و پلاک‌ها را پاک کرده‌اید.

پس از اتمام هر دندان بهتر است که با باقی‌مانده تمیز نخ دندان سراغ دندان بعدی بروید و نخ استفاده شده را به دور انگشت خود بپیچید تا از انتقال آلودگی‌ها جلوگیری کنید. این کار را برای تمامی دندان‌ها خصوصا دندان‌های آسیاب تکرار کنید.

نکته ۱: سعی کنید هنگام نخ دندان کشیدن به  عضلات و ماهیچه‌های صورت فشار نیاورید تا دیرتر خسته شوید.

نکته ۲: گاهی‌ اوقات پیش می‌آید که فضای بین دندان اندکی تنگ است و فاصله کمی بین دندان‌ها وجود دارد، در این مواقع اصلا نباید با فشار زیاد نخ دندان را وارد دندان کنید. سعی کنید با حرکات اره‌ای و آرام نخ را وارد شیار کنید تا به لثه‌ها آسیبی وارد نشود.

حالا که نخ دندان کشیدن صحیح را یاد گرفته‌ایم باید بدانیم که اصلا چرا باید نخ دندان بکشیم؟

فواید نخ دندان کشیدن

نخ دندان کشیدن ممکن است برای بعضی افراد کمی سخت باشد؛ اما فواید و تاثیرات مثبت زیادی دارد. برای مثال:

  • پیشگیری از تشکیل پلاک دندان
  • جلوگیری از پوسیدگی دندان
  • کاهش خطر بیماری‌های لثه (التهاب و عفونت)
  • کاهش بوی بد دهان
  • حفظ زیبایی و سفیدی دندان‌ها
  • افزایش دوام پرکردگی‌ها و روکش‌های دندان
  • تکمیل فرایند تمیزکردن دهان و مکمل مسواک‌زدن
  • حذف ذرات غذایی از فضاهای بین‌دندانی
  • پیشگیری از ایجاد لکه‌های ناشی از تجمع باکتری‌ها

به نظر می‌رسد که این فواید ارزشمند هرکسی را به نخ دندان کشیدن متقاعد می‌کند؛ اما سؤالی که پیش می‌آید این است که چه زمانی برای نخ دندان کشیدن مناسب‌تر است؟ قبل یا بعد از مسواک؟

استفاده از نخ دندان قبل یا بعد از مسواک

اگر تا به اینجای مقاله همراه ما بودید حتما متوجه اهمیت نخ دندان کشیدن شده‌اید. روزی دومرتبه مسواک‌زدن و حداقل یک‌مرتبه نخ دندان کشیدن برای حفظ سلامت دندان‌ها بسیار مفید است؛ اما می‌دانید که بهتر است قبل از مسواک‌زدن نخ دندان بکشیم یا بعد از آن؟

بسیاری از افراد عادت دارند که ابتدا مسواک بزنند تا آلودگی‌های سطحی دندان از بین برود و پس از مسواک، مواد غذایی که باقی‌ مانده‌اند به کمک نخ دندان از دهان خارج کنند.

درصورتی‌که افرادی هم هستند که معتقدند وقتی پس از نخ دندان کشیدن، مسواک نزنیم همان باقی‌مانده‌های غذایی که به واسطه نخ دندان وارد دهان ما شده‌اند می‌توانند آلودگی ایجاد کنند. شما جزو کدام گروهید؟

برای پاسخ‌دادن به این سوال باید بگوییم که اکثر منابع توصیه می‌کنند که از نخ دندان قبل از مسواک‌زدن استفاده کنید؛ هرچند که تا زمانی که نخ دندان کشیدن و مسواک‌زدن را به‌عنوان بخشی از روتین روزانه بهداشت دهان و دندان خود رعایت کنید، دهان شما پاکیزگی لازم برای حفظ سلامت دندان‌ها و لثه‌ها را دریافت می‌کند.

اصول استفاده از نخ دندان ارتودنسی

هنگامی که دندان‌هایمان را ارتودنسی می‌کنیم به دلیل وجود براکت و سیمی که هنگام ارتودنسی در دهان جای‌گذاری شده، باید به بهداشت دهان و دندان‌ها توجه بیشتری کنیم. چراکه پس از ارتودنسی مواد غذایی می‌توانند در سیم‌ها باقی بمانند و در نهایت باعث ایجاد پلاک و پوسیدگی شوند.

نخ دندان کشیدن در دوران ارتودنسی شاید دشوارتر باشد، اما اهمیت بیشتری دارد؛ چراکه به جلوگیری از مشکلاتی مثل پوسیدگی، التهاب لثه و ایجاد لکه‌های سفید روی دندان کمک می‌کند.

در ادامه مراحل نخ دندان کشیدن در ارتودنسی را مرحله‌به‌مرحله توضیح خواهیم داد:

۱. استفاده از فلاس تریدر (Floss Threader):
فلاس تریدر یک وسیله کوچک شبیه به سوزن است که کمک می‌کند نخ دندان را از زیر سیم‌های ارتودنسی عبور دهید. نخ دندان را از داخل فلاس تریدر رد کنید و سپس آن را زیر سیم براکت عبور دهید.

۲. قراردادن نخ بین دندان‌ها:
نخ دندان را به‌آرامی به فضای بین دندان‌ها هدایت کنید. مراقب باشید که نخ دندان را به لثه‌ها فشار ندهید تا آسیبی به لثه‌ها وارد نشود.

۳. تمیزکردن هر دو طرف دندان:
نخ دندان را به شکل “C” دور دندان قرار دهید و با حرکت بالا و پایین، پلاک و غذاهای گیرکرده را پاک کنید. این کار را برای هر دو طرف هر دندان انجام دهید. پس از تمیزکردن یک دندان، نخ دندان را بیرون بیاورید، قسمت تمیزی از نخ را استفاده کنید و به دندان بعدی و در نهایت دندان‌های انتهایی (مولرها) بروید.

به همین سادگی دغدغه نخ دندان کشیدن در زمان ارتودنسی را رفع کنید.

چطور نخ دندان بکشیم؟

طرز استفاده از نخ دندان بعد از کامپوزیت

بعد از اینکه از زیبایی دندان‌ها پس از کامپوزیت مطمئن شدید، رسیدگی به آن‌ها را نیز فراموش نکنید. برای نخ دندان کشیدن دندان‌ها پس از کامپوزیت باید بیشتر احتیاط کنید تا صدمه‌ای به دندان‌ها وارد نشود. طرز استفاده از نخ دندان کامپوزیت تفاوت چندانی با حالت معمولی ندارد فقط چند نکته را باید رعایت کنید.

۱. از نخ دندان مناسب استفاده کنید:
نخ دندانی که نرم و بدون موم باشد، انتخاب بهتری است تا به سطح کامپوزیت آسیب نرساند. اگر کامپوزیت شما به‌خوبی صیقل داده شده باشد، نخ دندان به‌راحتی حرکت می‌کند.

۲. نخ دندان را با ملایمت وارد کنید:
نخ دندان را به‌آرامی به فضای بین دندان‌ها هدایت کنید. از فشار زیاد و حرکات ناگهانی خودداری کنید، چون ممکن است به لبه‌های کامپوزیت آسیب برسانید.

اگر نخ دندان در بین دندان‌ها گیر کرد، با دقت و به‌آرامی آن را خارج کنید. کشیدن نخ دندان به‌زور ممکن است کامپوزیت را شل یا آسیب‌دیده کند.

۳. به لثه‌ها آسیب نزنید:

کامپوزیت‌ها معمولاً تا نزدیکی خط لثه قرار دارند؛ بنابراین هنگام نخ دندان کشیدن مراقب باشید نخ دندان را به لثه فشار ندهید تا التهاب یا خونریزی ایجاد نشود.

سخن پایانی

تبریک. اگر تا به اینجای مقاله ما را همراهی کردید به این معنی است که اهمیت زیادی برای دندان‌هایتان قائلید. این اهمیت به‌مرورزمان برای شما فواید بسیاری خواهد داشت. در این مقاله به  آموزش صحیح نخ دندان کشیدن و بررسی فواید آن پرداختیم.

هنگام استفاده از نخ دندان عجله نکنید و سعی کنید که ۲ الی ۴ دقیقه این پروسه زمان ببرد. همچنین سعی کنید که نخ را با ملایمت وارد شیارهای دندانی کنید تا آسیبی به لثه‌ها وارد نشود. در نهایت این عادت ساده روزانه نه‌تنها از مشکلات دهان و دندان جلوگیری می‌کند، بلکه به حفظ سلامت کلی بدن نیز کمک می‌کند. پس حتما روزانه حداقل یک‌بار نخ دندان بکشید.

author-avatar

درباره دنتیوا | فروشگاه مواد و تجهیزات دندانپزشکی

تیم دنتیوا با ارائه خدمات نوآورانه و عرضه کالاهای باکیفیت و با اصالت در حوزه مواد و تجهیزات دندانپزشکی در کنار شماست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *